Avatar

On Air

Ράδιο Θήβα

Θήβα: Μια πόλη ανθίζει στην τουρκοκρατία

By Δημοσιευμένο Φεβρουαρίου 13, 2018

Η αρχαία ιστορία της Θήβας έχει βρεθεί στο επίκεντρο μελέτης χιλιάδων ερευνητών μέχρι σήμερα και έχει αποτελέσει πηγή θαυμασμού και υπερηφάνειας όχι μόνο για τους κατοίκους της, αλλά και για το πανελλήνιο.

 Ωστόσο η ιστορία μιας πόλης η οποία έχει επιβιώσει χιλιετίες δεν είναι δυνατό να περιορίζεται στην περίοδο της -ένδοξης βέβαια- αρχαιότητας. Άγνωστες, λοιπόν, παραμένουν για πολλούς  νεώτερες πτυχές του θηβαϊκού παρελθόντος οι οποίες συνθέτουν το χρονικό μωσαϊκό της πόλης μας.

 Η Θήβα ανέκαθεν αποτελούσε  ένα σημαντικό διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Την περίοδο της τουρκοκρατίας, μάλιστα, γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική άνθιση. Πόλη με έντονη δραστηριότητα, αποτέλεσε πυλώνα για την αγροτική παραγωγή αλλά και το χερσαίο εμπόριο στον ελλαδικό χώρο. Η τελευταία αναφορά βέβαια δεν γίνεται καθόλου τυχαία καθώς είναι γνωστό πως η Θήβα αποτέλεσε σταθμό του «δρόμου του μεταξιού» αλλά και γενικότερα του εμπορίου της Ανατολής με προορισμό τον δυτικό ευρωπαϊκό κόσμο. Χαρακτηριστικό για τα προαναφερθέντα, είναι η ανάπτυξη στην περιοχή των βιοτεχνιών επεξεργασίας του μεταξιού αλλά και οι ιστορικές αναφορές για την εισαγωγή προϊόντων πολυτελείας.

 Η πόλη καταγράφεται ως μια ανάμεσα στις πλουσιότερες του οθωμανοκρατούμενου ελλαδικού χώρου, πράγμα που επιβεβαιώνουν και οι περιηγητές της εποχής. Περιγράφουν, λοιπόν, με εντυπωσιασμό τις πλούσιες αρχοντικές κατοικίες της Θήβας, τους ολάνθιστους κήπους και τις κρήνες που την κοσμούν. Επισημαίνουν, επίσης, πως στα πολύβουα παζάρια πωλούνται κάθε είδους προϊόντα, ενώ πολυτελή κεραμικά σκεύη εισάγονται από Ιταλία και Μικρά Ασία.

 Στον πολιτισμικό τομέα, όπως είναι λογικό, οι δυνατότητες εξέλιξης είναι πενιχρές εώς μηδαμινές λόγω της αυστηρότητας, του ούτως ή άλλως θρησκευτικοκεντρικού οθωμανικού κράτους. Η διάδοση της παιδείας, συνεπώς, αλλά και η έκφραση της χριστιανικής πίστης (οι δύο σημαντικότεροι πόλοι σε πολιτισμικό επίπεδο για την εποχή)  γνωρίζουν σημαντικούς περιορισμούς.  Παρόλα αυτά η ορθόδοξη πίστη συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ζωής των χριστιανικών πληθυσμών της Βοιωτίας. Μοναστήρια της περιοχής όπως του Οσίου Λουκά ή του Οσίου Σεραφείμ στη Δομβραίνα  αναδεικνύονται, επίσης, σε σημαντικά πνευματικά κέντρα.

 Ένα στοιχείο στο οποίο οφείλουμε να σταθούμε, καθώς αποτελεί  θεμέλιο για όσα ειπώθηκαν νωρίτερα, είναι το γεγονός πως η  Θήβα  ήταν αφιερωμένη στην μητέρα του εκάστοτε σουλτάνου. Το παραπάνω φανερώνει  τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραμάτιζε η πόλη  για την οθωμανική  εξουσία, ενώ επίσης, εξασφάλιζε ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξή της. Η μητέρα του σουλτάνου, συγκεκριμένα,  είχε κατοχυρώσει με φιρμάνια τα δικαιώματά της, ώστε να μην μπορεί κανείς χωρίς την άδειά της να επιβάλλει πρόστιμα ή να διατάξει συλλήψεις. Από την άλλη, η διοίκηση της Θήβας παρέμεινε στους Θηβαίους κοινοτάρχες ή δημογέροντες. Ένα τέτοιο περιβάλλον σχετικής ασφάλειας και ελευθερίας, το οποίο διέφερε από τη σκληρή οθωμανική διοίκηση  άλλων περιοχών, ήταν δυνατό να εγγυηθεί μια καλύτερη  –για τα δεδομένα της εποχής-  ποιότητα ζωής.

 Πολλοί θα θεωρήσουν μικρότερης σημασίας για την ιστορία της πόλης μας τα όσα μέχρι τώρα λέχθηκαν, ωστόσο δεν έχουν παρά να αναλογιστούν μια μονάχα φράση που συμπυκνώνει την ιδέα αυτού του κειμένου:  Θήβα, μια πόλη που επιβίωσε χιλιάδες χρόνια, μας αποδεικνύει πως ακόμη και στη σκοτεινότερη περίοδο του ελληνίσμου δεν έμεινε απλώς ζωντανή, αλλά κατάφερε να προοδέυσει και να αναπτυχθεί.

Kωνσταντίνος Κατσέλης

Προφίλ

  • Το 1989 ο νομός Βοιωτίας αποκτά το δικό του Ελεύθερο Ραδιόφωνο με την ονομασία Ράδιο Θήβα 97,5.
    Η εμβέλεια του αλλάζει και σηματοδοτεί το περιφερειακό Ραδιόφωνο της Στερεάς Ελλάδας με κύριο στόχο του την Ενημέρωση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΙΣΩΠΟΥ 7.32200
22620 81273
Fax: 22620 28117
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Quote

  • Η μουσική και ο ρυθμός βρίσκουν το δρόμο τους προς τα πιο απόκρυφα μέρη της ψυχής.

    - Πλάτων -