Avatar

On Air

Ράδιο Θήβα

Τουλάχιστον 5 οι υπόγειες πυραμίδες (σαν της Θήβας) που βρέθηκαν στο Ορβιέτο της Ιταλίας!

By Δημοσιευμένο Ιανουαρίου 13, 2018

Μαζί με 150 επιγραφές και κεραμικά του 6ου αι. π.Χ. από την Αττική!

Τον ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ (www.lekakis.com)

Μέχρι τώρα ξέραμε για τις υπέργειες πυραμί­δες... που ακόμη δεν έχει τολμήσει η «επιστήμη» να κατανοήσει τον λόγο για τον οποίο έγιναν, και τον τρόπο... Στους πυραμιδο-πονοκεφάλους των επιστημόνων, τώρα, οι αρχαίοι έβαλαν έναν ακόμη: Τις... υπόγειες πυραμίδες!

Η ιταλική πόλη Orvieto είναι γνωστή εδώ και χρόνια για τα μεσαιωνικά της κατάλοιπα. Αλλά μόλις προσφάτως έγινε το επίκεντρο των αρχαιολόγων για έναν ακόμη λόγο: Το 2011 ανακαλύφθηκε ότι υπάρχουν αρχαία ερεί­πια. . .κάτω από την πόλη, από τους.. , Ετρούσκους! Οι αινιγματικοί (τάχα) Ετρούσκοι ήταν ένας εκλεπτυσμένος πολιτισμός, που ανα­πτύχθηκε στην Ιταλία, γύρω στο 900 π.Χ. Απορροφήθηκε τελικώς απ’ την Ρωμαϊκή Αυ­τοκρατορία, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τους αρχαιολόγους να τον καταλάβουν πλήρως σήμερα.

Οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να σκάψουν 15 μ. για ν’ αποκαλύψουν τις υπόγειες πυραμίδες, κάτω από ένα κελάρι κρασιού. Ο χώρος είχε προληπτικά πληρωθεί, για λόγους που δεν έχουν ακόμη γίνει κατανοητοί... Το υλικό πλή­ρωσης υπήρξε ευλογία για την εύρεση αντικειμένων από τον 5ο αιώνα π.Χ. όταν και πρέπει οι πυραμίδες να «γέμισαν».

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αρχαιολόγους είναι ο αριθμός των ετρουσκικών επιγραφών που έχουν βρεθεί: Περισ­σότερες από 150! Αυτό, ίσως, οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανόηση των Ετρούσκων...

Πιστεύεται ότι υπάρχουν (τουλάχιστον) πέντε πυραμίδες κάτω από την πόλη. Αλλά μόνον δύο απ’ αυτές έχουν αρχίσει να ανα­σκάπτονται. Μια ομάδα Αμερικανών και Ιταλών αρχαιολόγων σκάβει στο ηφαιστειακό οροπεδίου στο οποίο ευρίσκεται η πόλις. Η εργασία είναι πολύ αργή και επίπονη, καθώς και τα αντικείμενα πρέπει να σωθούν, η περιοχή πρέπει να προστατευθεί, καθώς και οι αρχαιολόγοι που σκάβουν πιο κάτω! Δεν υπάρχουν ακόμη απαντήσεις ως προς τον σκοπό αυτών των πυ­ραμίδων ή για ποιους χρησιμοποιήθηκαν. Είναι σαφές ότι δεν ήταν λατομεία, επειδή οι τοίχοι είναι πολύ ομαλοί και ακριβείς. (σ.σ.: Το ίδιο ισχύει και στην πυραμίδα των Θηβών).

Ίσως πρόκειται για θρησκευτικές δομές ή τάφους. Αλλά δεν υπάρχουν οριστικά απο­δεικτικά στοιχεία, που να δείχνουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Ο συνδιευθυντής της ανασκαφής K.Cl.Bizzarri (του Αρχαιολογικού Πάρκου Ambientale dell΄Orvietano) ο οποίος εργάζεται στην περιοχή πιστεύει ότι θα βρει την απάντηση στο κάτω - κάτω μέρος, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο μακριά θα πρέπει να σκάψει για να φθάσει ως εκεί.

«Μέσα στο ανώτερο τμήμα, το οποίο είχε τροποποιηθεί στην σύγχρονη εποχή και χρησιμοποιήθηκε ως... κελάρι κρασιού, παρα­τηρήσαμε μια σειρά από αρχαίες σκάλες, χαραγμένες στον τούτο. Ήταν σαφώς ετρουσκικής κατασκευής», εδήλωσε ο k.D.B.George (Τμ. Κλασσικών Σπουδών του Saint Anselm).

Καθώς άρχισαν να σκάβουν, οι George και Bizzarri είδαν ότι τα τείχη των σπηλαίων είχαν λειανθεί με πυραμιδοειδή τρόπο! Μια ενδιαφέρουσα σειρά από σήραγγες, και άλλες κατασκευές Ετρούσκων, έτρεχαν κάτω από την κάβα (< cave < ελλ. κωFος, κούφωμα), που έδειχνε ότι ίσως βρεθούν βαθύτερες, άγνωστες κατασκευές.

Μετά από το επίπεδο του 20ού αιώνα, οι George και Bizzarri έφθασαν στο μεσαιωνικό όροφο. Αμέσως κάτω απ’ αυτό, βρήκαν ένα στρώμα πληρώματος, που περιείχε διάφορα τεχνουργήματα, όπως αττικά ερυθρόμορφα κεραμικά του 6ου-5ου αι. π.Χ. ετρουσκικά με επιγραφές, καθώς και διάφορα αντικείμενα προ του 1000 π.Χ.!!!

Σκάβοντας μέσα σε αυτό το στρώμα, οι αρ­χαιολόγοι βρήκαν 1,5 μ. πλήρωσης, υλικό που σκόπιμα εναποτέθηκε από μια τρύπα στην κορυφή της δομής. «Κάτω από αυτό το υλικό υπήρχε ένα καφέ στρώμα. Οι σκαλιστές στον τούτο πετροσκάλες έτρεχαν με ενδιαφέ­ρουσα άποψη, καθώς συνεχίζαμε να σκάβουμε. Εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε πού θα μας οδηγήσουν», εδήλωσε ο K.Bizzarri.

Κανείς δεν ξέρει (ακόμη) πόσο παλαιά είναι η πυραμίδα και ποιος πραγματικά τις έχτισε. Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι είναι οι Ετρούσκοι...

Τέλος, προσφάτως στην Μπολσένα της Ιτα­λίας ανακαλύφθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον εύ­ρημα: Ένα ετρουσκικά μενταγιόν με αρχαία ελληνικά σύμβολα (όπως το τετράγαμμα-σβά- στικα, ο σπειροειδής ήλιος, κ.ά.) του 700- 650 π.Χ. Αυτές οι ανακαλύψεις φέρνουν πε­ραιτέρω στοιχεία για το ότι οι πρόγονοί μας είχαν όλοι πρόσβαση στην ίδια «δεξαμενή» γνώσεων ή έναν κοινό αρχιτέκτονα...

ΠΗΓΕΣ: Discovery News.

Η προέλευση των Ετρούσκων «χάνεται στην προϊστορία», λένε...Έχω (ξανά)πει και έχω (ξανά)γράψει, ότι είναι Έλληνες του Βορειο­ανατολικού Αιγαίου, κυρίως Τρώες >Trussi > Ετρούσκοι...

Και στην Ελλάδα υπάρχουν αρχαίες υπό­γειες και δυστυχώς ακόμη θαμμένες πυραμίδες, κάτω από σύγχρονες πόλεις.. .Ενώ υπάρχουν και άλλες, που εξακολουθούν ατυχώς χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον από τους Έλληνες αρχαιολόγους και το υπ. Πολιτισμού της Ελ­λάδος, όπως λ.χ. των Θηβών Βοιωτίας, κ.ά. Αλλά τίποτε δεν μένει θαμμένοι για πολύ καιρό. Κάποτε ανασταίνεται με δόξα, και θάβει τους θάφτες του...

Προφίλ

  • Το 1989 ο νομός Βοιωτίας αποκτά το δικό του Ελεύθερο Ραδιόφωνο με την ονομασία Ράδιο Θήβα 97,5.
    Η εμβέλεια του αλλάζει και σηματοδοτεί το περιφερειακό Ραδιόφωνο της Στερεάς Ελλάδας με κύριο στόχο του την Ενημέρωση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΙΣΩΠΟΥ 7.32200
22620 81273
Fax: 22620 28117
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Quote

  • Η μουσική και ο ρυθμός βρίσκουν το δρόμο τους προς τα πιο απόκρυφα μέρη της ψυχής.

    - Πλάτων -